اعاده حیثیت یا ادعای شرف چیست؟
تعریف اعاده حیثیت اعاده حیثیت چیست و از نظر لغوی دارای چه معنایی است؟ اعاده حیثیت چه جایگاهی در کتب قانون
بارگذاری...
اعاده حیثیت از دو کلمه اعاده و حیثیت تشکیل شده است. اعاده به معنی برگرداندن و حیثیت به معنی اعتبار و آبرو می باشد. شخص می تواند برای جبران اعتبار و آبروی از دست رفته خود به طور قانونی اعاده حیثیت کند. اعاده حیثیت در قوانین و مقررات به دو نوع تقسیم می شود :
معنای اول ترمیم حیثیت از دست رفته که با روش هایی مانند اعلام عمومی در رسانه ها یا پرداخت خسارت جبران می شود.
معنای دوم شامل یک تاسیس حقوقی می باشد که هدف آن رافت قانونگذار نسبت به فردی که مجازات را گذرانده و رفتار شایسته از خود نشان داده است. این نوع بر اثر ارتکاب جرم به مجرم تحمیل می شود و با پاک شدن محکومیت کیفری از سجل کیفری جبران خسارت می شود. بطور کلی این اصطلاح به مفهوم اعاده یا بازگرداندن وضع افراد از باب تنزل حیثیت و موقعیت اجتماعی ناشی از طرح شکایت ناروا به حالت سابق است.
بر اساس ماده ۶۹۸: «هرکس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیلهی نامه، شکواییه، مراسلات، عرایض، گزارش یا توزیع هرگونه اوراق چاپی یا خطی با امضا یا بدون امضا اکاذیبی را اظهار کند یا به همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت راسا یا به عنوان نقل قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحا یا تلویحا نسبت دهد اعم از اینکه به طریق مزبور به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به غیر واقع شود یا نه علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از ۲ ماه تا ۲ سال و یا شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم شود.»
اصل ۱۷۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران: «هرگاه در اثر تقصیر یا اشتباه قاضی در موضوع یا در حکم یا در تطبیق حکم بر مورد خاص، ضرر مادی یا معنوی متوجه کسی گردد، در صورت تقصیر، مقصر طبق موازین اسلامی ضامن است و در غیر این صورت خسارت به وسیله دولت جبران میشود و در هر حال از متهم اعاده حیثیت میگردد.»
ماده ۱۰ قانون مسئولیت مدنی: « کسی که به حیثیت و اعتبارات شخصی یا خانوادگی او لطمه وارد شود، می تواند از کسی که لطمه وارد آورده است، جبران زیان مادی و معنوی خود را بخواهد. هرگاه اهمیت زیان و نوع تقصیر ایجاب نماید دادگاه می تواند در صورت اثبات تقصیر علاوه بر صدور حکم به خسارت مالی حکم به رفع زیان از طریق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن نماید.»
قانون مجازات اسلامی (مصوب ۱۳۷۵) هم در مواد ۶۹۷ و ۶۹۸ هرگونه انتساب ناروای عمل مجرمانه به دیگران و حتی انتشار هر مطلب دروغی درباره ی دیگران را جرم شناخته و همچنین تاکید کرده که باید از شخصی که آبروی او بر اثر نسبت دادن غیرواقعی چنین اعمالی آسیب دیده است، «اعاده حیثیت» شود.
ماده ۱ قانون مسئولیت مدنی: هرکس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بیاحتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده، لطمهای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود است.
کسانی که قربانی طرح شکایت واهی شدهاند و حیثیت آنها لکهدار شده است، معمولا به دنبال راهی هستند که به بهترین روش ممکن حیثیت خود را احیا کنند و افترازننده را به سزای عمل خود برسانند. چنین شخصی میتواند با طرح شکایت افترا علیه شخصی که این شکایت غیرقانونی را مطرح کرده است برای اعاده حیثیت خود تلاش کند.
یعنی فرد بعد از اثبات بیگناهی خود میتواند طبق ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی به عنوان مفتری شخص شاکی را تعقیب کند. معمولا در این خصوص شخص با طرح شکایت افترا به دادسرا، تقاضای تعقیب، تحقیق و محکومیت مفتری را میکند.
ما در موسسه حقوقی وکیل نمونه عالی ترین خدمات را با بهترین وکیل های تهران انجام می دهیم.
برای رسیدن به نتیجه دلخواه در زمینه حقوقی، دعاوی کیفری و امور ثبتی بهتر است از افرادی که در این حوزه تخصص و دانش کافی دارند، استفاده کنید. بنابراین با مراجعه به موسسه حقوقی وکیل نمونه و استفاده از مشاوره حقوقی رایگان امور مربوطه خود را بدون دغدغه انجام دهید.
بستگی به روند رسیدگی پرونده دارد و مدت زمان آن تقریبی می باشد. با داشتن بهترین وکیل اعاده حیثیت می توانید روند رسیدگی به پرونده را کاهش دهید.
مهلت خاصی در قانون برای آن در نظر گرفته نشده است ولی به جهت برخی مصالح در صورت تصمیم بر اقدام، سریع اقدام کنید.
خیر شما می توانید به اتهام تهمت از ایشان شکایت کنید.
خیر ، شما محکوم به پرداخت خسارت به وی نیستی و شکایت اعاده حیثیت علیه شما ، ردخواهد شد.
بله، می توان با توجه به قوانین مسئوولیت مدنی این موضوع را پیگیری نمود.
بله، با ارائه مدارک و مستندات می توان اقدام به شکایت نمود.
تعریف اعاده حیثیت اعاده حیثیت چیست و از نظر لغوی دارای چه معنایی است؟ اعاده حیثیت چه جایگاهی در کتب قانون
ادعای حیثیت یا افترا؟ پیشتر با ادعای حیثیت( ادعای شرف) آشنا شدیم. اکنون قصد داریم ببینیم چه اقداماتی را برای اعاده