خیانت در امانت
اگر فردی عملی انجام دهد که مطابق قانون جرم محسوب شود شما می توانید شکایتی علیه این فرد تنظیم نمایید. طبق قوانین نیز قاضی باید برای این فرد مجازاتی را تعیین کند که به اینگونه شکایات تنظیم شده “شکایت کیفری” می گوییم. ناگفته نماند که تنظیم شکایت علیه فرد خاطی نیاز به تنظیم در برگه ی دادخواست ندارد و در هر برگه ای می توانید شکایت خود را از فرد مجرم اعلام نمایید.حال آنکه جرم خیانت در امانت نیز در دسته ی جرایم کیفری قرار می گیرد. وکیل نمونه در ادامه به شما توضیح می دهد که این جرم چیست؟
خیانت در امانت چیست؟
هنگامیکه شخص مالک، اموال یا دارایی اش را به فرد دیگری به عنوان امانت سپرده باشد و به اصطلاح عامیانه به امانت داده باشد. با این نیت که بعد از موعد مقرر این اموال را به مالک تحویل دهد. اما فرد موردنظر اموال را تصاحب، مفقود و یا تلف کرده باشد. در اینجاست که آن فرد خائن در امانت محسوب می شود و از لحاظ قانونی مستحق مجازات می باشد. فرد مالک این حق را دارد که از وی شکایت کیفری از نوع خیانت در امانت نماید. اما زمانی هم پیش می آید که فرد دقیقا نمی داند از چه موضوعی قصد ارائه شکواییه را دارد.
قوانین مربوط به شکایت خیانت در امانت
همانطور که می دانید واژه خیانت به معنای پیمان شکنی، عدم وفای به عهد و… است. خیانت در امانت نیز اصطلاحا یعنی شکستن عهد و پیمان در امانت تعریف می شود. جرم خیانت در قوانین تعریف نشده است. اما حقوقدانان باتوجه به موارد ۶۷۳ و ۶۷۴ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی که در سال ۱۳۷۵ به تصویب رسیده است، خیانت در امانت را امری عمدی تلقی می کنند.
قوانین مجازات جرم خیانت در امانت
جرم خیانت در امانت از لحاظ ماهیتی متفاوت است. قانون این جرم را به چند دسته تقسیم بندی کرده است:
۱- خیانت در امانت در قانون تصدیق انحصار وراثت.
۲- خیانت در امانت در قانون ثبت اسناد و املاک.
۳- خیانت در امانت در قانون تجارت.
۴- خیانت در امانت در قانون شرکتهای تعاونی.
و شخصی که مرتکب یکی از جرائم ذکر شده در بالا شود باید متحمل مجازات قانونی شود. معمولا قانون برای این افراد مجازاتهایی را از پیش تعیین کرده است.
- بطور کلی برطبق ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی برای جرائم خیانت در امانت حدودا ۶ماه تا ۳سال حبس در نظر گرفته شده است.
- طبق ماده ۶۷۳ قانون مجازات اسلامی شخصی که از سفید مهر یا سفید امضایی که به او سپرده یا به هر طریقی به دست آورده است، سوءاستفاده نماید به مدت یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.
عناصر تشکیل دهنده خیانت در امانت
عناصری که بصورت مادی در جرم خیانت در امانت دخیل هستند و همچنین در ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی هم ذکر شده است، شامل: استعمال، اتلاف، تصاحب یا مفقود شدن مالی که به امانت داده شده است. بصورت مختصر مواردی را برای شما عزیزان شرح می دهیم:
- استعمال: استفاده کردن از اموالی که به امانت به شما سپرده شده است جرم محسوب می شود. مانند مسافرکشی کردن با اتومبیل امانت در دست شما.
- اتلاف: نابود و تلف کردن اموال امانتی بطوریکه موجب ضرر و زیان شود نیز جرم به حساب می آید.
- تصاحب: استفاده و تصاحب اموالی که به امانت گذاشته شده است. به نحوی که منکر وجود امانت بوده و از استرداد آن علیرغم درخواست مالک خودداری نماید.
- مفقود: اگر فردی که امین اموال شخص دیگری باشد و توسط او این اموال مفقود شود طوریکه دیگر در دسترس نباشد، به نوعی جرم تلقی می شود.
- توجه داشته باشید که در این جرم ابتدائا می بایست سپردن مال به عنوان امانت و سپس مطالبه مال و عدم استرداد از سوی امین احراز گردد.
مزایای وکیل نمونه در طرح شکایت خیانت در امانت
برای پیگیری و انجام امور کیفری باید تخصص کافی در زمینه دفاعیات از پرونده های کیفری داشت. وکیل نمونه با تجربه و تخصص کافی در زمینه دفاع از جرائم کیفری با داشتن بهترین وکیل خیانت در امانت مزایای زیر را به شما ارائه می دهد:
۱- آگاهی کامل از قوانین و مقررات (لایحه دفاعیه، اظهارنامه، شکواییه) تمام پرونده های خیانت در امانت و انجام دفاعیات تخصصی.
۲- کاهش زمان برای طرح شکایت تا زمان رسیدگی شکایت که این امر موجب کاهش هزینه های دادرسی می شود.
۳- استفاده از مشاوره حقوقی رایگان
مدت زمان
مدت زمان شکایت های کیفری معمولا براساس ماهیت متفاوت می باشند. معمولا پرونده های خیانت در امانت زمان زیادی را متحمل نمی شوند. معمولا پس از طرح شکواییه و پیگیری پرونده و انجام تحقیقات در دادسرا و مراجع انتظامی و ارائه مدارک لازم در نهایت احضاریه برای مشتکی عنه ارسال می گردد.
البته ناگفته نماند که باتوجه به مراحلی که طی می شود سیکل زمانی متفاوتی تا پایان رسیدگی پرونده تحمیل می شود. مراحل زیر معمولا در شکایات خیانت در امانت طی می شود:
* مرحله ارئه و طرح شکایت و شروع تحقیقات برای اثبات قضیه (در دادسرا و مراجع انتظامی و تحقیق)
* مرحله رسیدگی ابتدائی در دادگاه بدوی
* مرحله رسیدگی واخواهی و یا تجدید نظر
مدارک لازم
زمانیکه شما اقدام به طرح شکایت خیانت در امانت می کنید باید حتما مدارکی که از لحاظ حقوقی حاکی از صحت ادعا می باشد را در اختیار داشته باشید. موارد زیر نیز از جمله ضروریات می باشد:
۱- ارائه رسید امانی اموالی که مالک آن هستیم و متقاضی استرداد و مطالبه آن از سوی فرد امین هستیم.
۲- تنظیم شکایت با عنوان خیانت در امانت و ارائه اظهارنامه و مراجعه به دادسرا برای طرح دعوی.
۳- حاضر نمودن شهودی که باید در دادسرا اقامه شهادت نمایند.
۴- سایر ادله و مستنداتی که شاکی می تواند حسب موضوع در جهت اثبات شکایت خود به آنها استناد نماید.
- توجه: ارائه مدارک شناسایی از جمله کارت ملی الزامی است.
۳- پشتیبانی تا موفقیت!
۲- عقد قرار داد وکالت
۱- مشاوره حضوری
۳,۶۵۹
پرونده های موفق
۱,۷۰۵
تعداد موکلین طرف قرارداد
۳,۸۹۵
پرونده های ثبت شده
۳۴
وکلای خبره
سوالات متداول
اگر با خودروی امانتی که به من سپرده شده مسافرکشی کنم دچار جرم شده ام؟
بله، شما چون بدون رضایت مالک از اموال امانتی وی استفاده کرده اید دچار جرم خیانت در امانت شده اید و فرد مالک نیز می تواند شکایت کیفری از شما را مطرح نماید.
آیا می توانم به وصول چک امانت از طرف دوستم اقدام نمایم؟
خیر، اقدام شما بدون رضایت از صاحب چک صحیح نیست و شما از نظر قانون جرم خیانت در امانت را مرتکب شده اید.
آیا جرم خیانت در امانت هم سابقه سوءپیشینه محسوب می شود؟
بستگی دارد، اگر شما مجازاتی حدودا ۲ تا ۵سال حبس را متحمل شده باشید باید در جواب بگوییم که بله برای شما سابقه سوءپیشینه محسوب می شود.
اگر اموال را به فردی به امانت بسپریم و فرد فوت کند. از ورثه می توانیم به عنوان جرم خیانت در امانت شکایت کنیم؟
در جواب شما باید عرض کنیم که تعدادی از دوستان نظر بر این دارند که: اگر ورثه از اموال امانتی، اطلاعی نداشته باشند مرتکب جرم خیانت در امانت نشده اند و فقط جرم استفاده نامشروع را دارند.
تعدادی هم صاحب نظر برا این قضیه هستند که: اگر ورثه از ماجرای اموال امانتی آگاه باشند و همچنین قابل اثبات باشد. ورثه مرتکب جرم خیانت در امانت شده اند.