انواع دیه و میزان آن
دیه چیست؟ در این مقاله می خواهیم درباره دیه و انواع آن اطلاعاتی بدست آوریم. در دین اسلام و در قوانین
بارگذاری...
دیه(خون بها) از قوانین اسلام است از لحاظ فقهی این چنین تعریف می شود ؛ مال یا پولی است که به دلیل نقص عضو یا کشتن یک انسان به فرد صدمه دیده یا بازماندگان او بایستی پرداخت شود. اما از دید حقوقی دیه کیفر نقدی می باشد که از مجرم به نفع مجنی علیه یا قائم مقام او پرداخته می شود. در اسلام مقدار دیه برای مرد و زن مسلمان با مردان و زنان سایر ادیان متفاوت است. همچنین مقدار دیه در ماه های حرام (ذی القعده، ذیالحجه، محرم و رجب) افزایش می یابد و این سنت از قدیم در اسلام رواج داشته است. همچنین طبق ماده ۱۵ قانون مجازات اسلامی دیه مالی است که از طرف شارع برای جنایت تعیین شده است و دیگری را در ماده ۲۹۴ اینگونه بیان کرده است که دیه مالی است که به سبب جنایت بر نفس یا عضو به مجنی علیه یا به ولی یا اولیاء دم او داده میشود.
ابتدا لازم است بدانید شرایط تعیین دیه شامل دو مورد زیر است؛
ماده ۴۴۸_ دیه مقدر، مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیرعمدی بر نفس، عضو یا منفعت، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد، مقرر شده است.
ماده ۴۴۹_ارش، دیه غیرمقدر است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تأثیر آن بر سلامت مجنیٌ علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین می کند. مقررات دیه مقدر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود.
ماده ۴۵۰_در جنایت شبه عمدی، خطای محض و جنایت عمدی که قصاص در آن جایز یا ممکن نیست، در صورت درخواست مجنیٌ علیه یا ولی دم دیه پرداخت می شود مگر به نحو دیگری مصالحه شود.
ماده ۴۵۱_ در صورتی که قاتل از ورثه مقتول باشد چنانچه قتل عمدی باشد از اموال و دیه مقتول و در صورتی که خطای محض یا شبه عمدی باشد از دیه وی ارث نمیبرد و در موارد فقدان وارث دیگر، مقام رهبری وارث است.
ماده ۴۵۲_ دیه، حسب مورد حق شخصی مجنیٌ علیه یا ولی دم است و احکام و آثار مسؤولیت مدنی یا ضمان را دارد. ذمه مرتکب جز با پرداخت دیه، مصالحه، ابراء و تهاتر، بری نمی گردد.
تبصره _ ورثه مقتول به جز بستگان مادری به نسبت سهم الارث از دیه مقتول نیز ارث میبرند.
ماده ۴۵۳_هرگاه دو یا چند نفر به نحو اشتراک مرتکب جنایت موجب دیه گردند، حسب مورد هریک از شرکا یا عاقله آنها به طور مساوی مکلف به پرداخت دیه است.
ماده ۴۸۷_اگر شخصی به قتل برسد و قاتل شناخته نشود یا بر اثر ازدحام کشته شود دیه از بیت المال پرداخت می گردد.
همانطور که مستحضر هستید بحث دیه بسیار گسترده می باشد و قوانین زیادی دارد که با خواندن مقاله های بعدی بیشتر با آن اشنا می شوید.
به دلیل این که پرونده های دیه زیر مجموعه پرونده های کیفری مربوط می شوند به همین دلیل زمان اتمام مشخصی ندارند. با استفاده از بهترین وکیل دیه ، مدت زمان رسیدگی به پرونده خود را کاهش دهید.
در صورت نداشتن مدارک اختیاری، بهترین وکیل دیه می تواند یکی از موارد ذیل را ارئه نمایید.
۱ _ درخواست استعلام ۲_شهادت مطلعین ۳_درخواست کارشناس ۴_تحقیقات محلی ۵_ معاینه محلی ۶_شماره پرونده استنادی ۷_ اتیان سوگند ۸_سایر دلایل
نکته مهم در خصوص دیات این می باشد که بر اساس رأی دیوان عالی کشور، دیه زنان و مردان در موارد معینی یکسان دیده شده و صندوق تأمین خسارتهای بدنی ملزم به پرداخت مابهالتفاوت دیه زنان و مردان است و شرکتهای بیمه باید در پرداخت خسارات مربوط به دیه اعضا، زن و مرد را یکسان ببینند و مابهالتفاوت هزینه آن از صندوق جبران و تأمین خسارات جانی تأمین خواهد شد , در کلیه جنایات علیه زنان، اعم از نفس یا اعضا، مابهالتفاوت دیه مربوط به آنان، باید از محل صندوق مذکور پرداخت شود.
مطابق ماده ۴۸۸_ مهلت پرداخت دیه از زمان وقوع جنایت به شرح ذیل می باشد:
الف)درعمد موجب دیه، یک سال قمری
ب)در شبه عمد، ظرف دو سال قمری
پ)در خطای محض، طی دو سال قمری
اگر قتل در حالت عمد و شبه عمد صورت بگیرد، پرداخت دیه برعهده خود مجرم است اما در صورتی که قتل در حالت خطای محض رخ دهد، اقوام مرد خانواده باید دیه را پرداخت کنند.
دیه کامل انسان در سال ۹۸ که برابر با دیه یک مرد مسلمان می باشد، مبلغ ۲۷۰ میلیون تومان در ماه های عادی و مبلغ ۳۶۰ میلیون تومان در ماه های حرام در نظر گرفته شده است.
در گذشته دیه مردان به میزان یک دیه کامل و دیه زنان به مقدار نصف یک دیه کامل پرداخت می شد اما در اواخر اردیبهشت ماه ۹۸ طبق اعلام اخبار سراسری دیه زن ومرد یکسان اعلام شد.
در این خصوص باید بدانید که اگر صدمه در ماه عادی(مثلا ذی الحجه)وارد آمده باشد و تاریخ فوت یکی از ماه های حرام(مثلا محرم)باشد، دیه تشدید و تغلیظ می گردد.
دیه چیست؟ در این مقاله می خواهیم درباره دیه و انواع آن اطلاعاتی بدست آوریم. در دین اسلام و در قوانین
پرداخت دیه همانطور که می دانیم به زبان ساده دیه مقدار مال معینی است که به منظور جبران خسارت وارده بر
دیه کامل انسان در این مقاله قصد داریم درباره مبلغ دیه کامل انسان صحبت کنیم. درخصوص مبحث دیه و مقدار دیه
دیه اعضای بدن دیه سال ۹۹ سیصد و سی میلیون تومان و در ماه های حرام به ۴۴۰ میلیون تومان می
دیه بینی و بویایی در این مقاله قصد داریم درباره دیه بینی و دیه شکستگی بینی صحبت کنیم. دیه بینی علاوه
دیه دندان دیه دندان مقوله ایست که آگاهی نسبت به آن اهمیت فراوانی دارد. دندان عضو مهمی از بدن است که
آسیب های وارده به ستون فقرات در این مقاله قصد داریم درباره دیه ستون فقرات صحبت کنیم. با آسیب به ستون
سقط جنین در ادامه مباحث دیه، دیه سقط جنین موضوعی است که قصد داریم آن را توضیح دهیم. سقط جنین شرعا