میزان مهریه در دوران عقد و مطالبه آن
میزان مهریه در دوران عقد و مطالبه آن: میزان مهریه در دوران عقد چقدر است و زوجه چگونه می تواند آن
بارگذاری...
در قوانین اسلامی اصطلاح مهریه یا صداق چنین تعریف شده است:
مالی است که از طرف زوج به عنوان هدیه در زمان عقد نکاح اسلامی به زوجه پرداخت می شود. البته میزان و نوع مهریه در فقه تعیین نشده است و هر چیزی مانند: طلا، نقره، پول رایج و… که دارای ارزش اقتصادی باشد، مهریه نامیده می شود.
همچنین مهریه از منظر قرآن این چنین یادآور می شود:
وَآتُواْ النَّسَاء صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً فَإِن طِبْنَ لَكُمْ عَن شَيْءٍ مِّنْهُ نَفْسًا فَكُلُوهُ هَنِيئًا مَّرِيئًا {سوره نسا، آیه ۴} “و مهر زنان را به عنوان هديه اى از روى طيب خاطر به ايشان بدهيد و اگر به ميل خودشان چيزى از آن را به شما واگذاشتند آن را حلال و گوارا بخوريد.”
لازم به ذکر است که مهریه شامل انواع گوناگونی می باشد از جمله: مهرالمسمی، مهرالمثل، مهرالسنه، مهرالمتعه، مفوضه البضع، مفوضه المهر. که در ذیل برخی را شرح داده ایم.
۱- مهر المسمی: به مهریه ای که در عقد نکاح یا از طرف شخص ثالث تعیین شده باشد، مهرالمسمی می گویند.
۲- مهرالمثل: این مهریه براساس ماده ۱۰۹۳ قانون مدنی اینچنین تعریف شده است: اگر میزان مهریه در عقد ذکر نشده باشد و زوج بعد از رابطه زناشویی قصد طلاق همسر را داشته باشد، مهرالمثل با توجه به وضعیت زوجه به زوجه تعلق خواهد گرفت. بررسی و تعیین مهرالمثل توسط کارشناس رسمی دادگستری انجام خواهد گرفت.
۳- مهرالسنه: به مهریه ای گفته می شود که پیامبر برای همسران و دخترانش تعیین کرده است و معادل با پانصد درهم است. این مقدار در حال حاضر حدودا معادل با ۱۵۰۰ گرم نقره خالص ذکر شده است.
۴- مهر المتعه: این مهریه نیز همانند مهرالمثل براساس قانون ۱۰۹۳ اینچنین تعریف شده است: اگر میزان مهریه در عقد ذکر نشده باشد و زوج قبل از رابطه زناشویی قصد طلاق همسر را داشته باشد، مهرالمتمع با توجه به شرایط اقتصادی زوج به زوجه تعلق خواهد گرفت.
مهریه یکی از اصلی ترین و پرحاشیه ترین مبحث در بین خانواده هاست. تاکنون قوانین زیادی در خصوص مطالبه مهریه به تصویب رسیده است. البته شناخت علم حقوق و آشنایی به قانون اساسی نیاز به تخصص کافی در این زمینه دارد. قابل ذکر است که تمام قوانین مربوط به مطالبه مهریه دارای مواد، بند و تبصره می باشد. پیچیدگی و گستردگی این قوانین گاها موجب ابهام در بین اکثر خانواده ها و مراجعین می گردد.
از این رو وکیل نمونه بصورت مختصر برای شما عزیزان برخی از این قوانین را شرح می دهد.
مهمترین قوانین در خصوص مطالبه مهریه
۱- ماهیت مهریه: مهریه ممکن است از نظر اقتصادی جنبه های مختلفی داشته باشد. طبق ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی هرچيزي راكه ماليت داشته وقابل تملک نيزباشد مي توان مهر قرارداد. و طبق ماده ۲ قانون مدنی نحوه ی محاسبه مهریه باید بصورت: متوسط شاخص بها در سال قبل ، تقسيم بر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد، ضربدر مهريه مندرج در عقدنامه باشد.
۲- شرایط پرداخت مهریه: نوع مهریه حتما و باید در عقدنامه ذکر شود.
به استناد اینکه در تاریخ ۱۱ دیماه سال ۱۳۸۷ سایت رسمی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، به نقل از یکی از معاونین سازمان ثبت اعلام کرده است که ۲ شرط به شروط دوازدهگانه مندرج در سند ازدواج اضافه میگردد و عندالمطالبه بودن و نیز عندالاستطاعه بودن در سندهای ازدواج درج خواهد شد. طبق این قانون به تعریف این ۲ نوع می پردازیم.
الف) عندالمطالبه: مهریه به محض مطالبه زوجه باید پرداخت شود و به عبارتی در اصطلاح حقوقی «حال» است. یعنی بدهی كه زوج پذیرفته است و از نظر فقهی و شرعی باید بپردازد و اگر از پرداخت آن خودداری کرد می توان از طریق بخش اجرایی ثبت و مراجع قانونی آن را وصول كرد.
ب)عندالاستطاعه: در این نوع مهریه زوجه زمانی می تواند تقاضای مهر کند که همسرش توانایی کافی در پرداخت مهریه را داشته باشد.
۳- اعسار از پرداخت مهریه (تقسیط مهریه): طبق ماده ۱۰۸۳ قانون مدنی براي تاديه تمام ياقسمتي ازمهرمي توان مدت يااقساطي قرارداد.
قبل از هر چیزی باید بدانیم که معسر کیست؟ در واقع چه شخصی می تواند مهریه را قسط بندی کند؟ بر طبق قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی معسر کسی است که به دلیل نداشتن مالی به جز مستثنیات دین قادر به تادیه دیون خود نباشد. البته قاضی با توجه به وضعیت مالی و اقتصادی و ناتوانی مالی زوج رای خود را در خصوص میزان تقسیط مهریه اعلام می کند.
اگر شما تمام مراحل مطالبه مهریه را از طریق وکیل نمونه پیگیری نمایید شامل مزایایی می شوید:
۱- کاهش مدت زمان مطالبه مهریه توسط بهترین وکیل مهریه
۲- عدم حضور زن در دادگاه بدین معنی که تمام امور برعهده وکیل نمونه می باشد.
۳- دریافت حکم جلب بلافاصله پس از عدم دریافت مهریه توسط وکیل نمونه
۴- توقیف سریع اموال زوج توسط وکیل نمونه
مدت زمانی که برای مطالبه مهریه از لحاظ قانونی در نظر گرفته شده به نسبتا مدت کوتاهی است. در این شرایط شما می توانید حتی حکم جلب زوج را نیز دریافت نمایید.
برای مطالبه مهریه نیاز به مدارکی ضروری می باشد که در ذیل به آنها اشاره کرده ایم:
توجه: در صورت نداشتن اصل سند ازدواج باید رونوشت آن را از دفترخانه محل انعقاد عقد نکاح دریافت نمایید.
پرداخت یا عدم پرداخت مهریه به هیچ عنوان تاثیری بر تقاضای طلاق ندارد.
خیر، شما فقط در زمان عقد می توانید مهریه را تعیین کنید و پس از آن از لحاظ قانونی امکان افزایش مهریه وجود نخواهد داشت.
شما باید برای مطالبه مهریه اول به دفتر خانه ازدواج مراجعه کنید و سپس از طریق اداره ثبت اقدام نمایید.
بستگی به شرایط دارد، اگر زوجه بصورت ثبتی و قانونی مهریه را بخشیده است امکان تقاضای مجدد وجود ندارد. اما اگر هنوز ثبت نشده است، بله امکان تقاضای مجدد مهریه وجود دارد.
میزان مهریه در دوران عقد و مطالبه آن: میزان مهریه در دوران عقد چقدر است و زوجه چگونه می تواند آن
دادخواست مهریه: دادخواست مهریه از طریق دادگاه عمومی حقوقی خانواده قابل مطالبه است. زن میتواند در صورت تمایل با نوشتن خواسته
بخشیدن مهریه توسط زوجه: بخشیدن مهریه توسط زوجه را هبه کردن مهریه می گویند. برخی اوقات پیش می آید که زوجه
مطالبه مهریه برای مطالبه مهریه و در نهایت صدور اجراییه مهریه دو روش وجود دارد. یکی از روش هایی که باب
تامین خواسته مهریه تامین خواسته مهریه ، همان مطالبه ی مهریه از طریق تنظیم دادخواست به دادگاه های خانواده می باشد.
مهریه عند الاستطاعه مهریه عندالاستطاعه اینگونه است که اگر زوجه قصد مطالبه مهریه کند مرد وظیفه ندارد مهر او را پرداخت