تفاوت درخواست طلاق از طرف مرد و زن
درخواست طلاق توسط هر یک از زوجین متفاوت است در این مقاله به تفاوت درخواست طلاق از طرف مرد و زن پرداخته ایم. طلاق از طرف مرد به این دلیل که طلاق حق مرد است راحت تر از زمانی که طلاق از طرف زوجه است پیگیری خواهد شد.
زن و مرد ممکن است به هر دلیل منطقی و غیر منطقی دیگر حاضر به زندگی در کنار یکدیگر نباشند.
درخواست طلاق از طرف زوج(مرد)
ماده ۱۱۳۲ قانون مدنی:
مرد می تواند با پذیرش شرایط به دادگاه مراجعه کند تقاضای طلاق همسرش را نماید.
قبل از سال ۱۳۷۲ مرد می توانست هرگاه اراده کند همسرش را طلاق دهد مرد می تواند با پرداخت حقوق مالی زن و داشتن دو شاهد مرد، بالغ و عادل به دفترخانه رفته و همسرش را طلاق دهد. مرد و زن از هم جدا میشدند ولی چون بیشتر مردها پس از مدتی آرام و پشیمان می شدند مردها تصمیم به رجوع می گرفتند؛ پس صیغه طلاق باطل می شد و بی نظمی و مزاحمت برای دفترخانه ها پیش می آمد. بنابراین تصمیم گرفته شد در پرسه طلاق از طرف مرد هم به دادگاه مراجعه شود. این پرسه کمی طولانی تر شد به همین سبب خیلی از مردان آرام تر شده و از تصمیم خود منصرف می شدند اگر مردی مصمم به تصمیم طلاق با همسرش باشد پس از صدور حکم طلاق و هنگام اجرای صیغه طلاق باید حقوق مالی زن را پرداخت کند.
غیر از این مورد بدون رضایت همسر در امور پرداخت مالی صیغه طلاق خوانده نمی شود.
درخواست طلاق از طرف زوجه (زن)
زن به طور کلی حق درخواست طلاق ندارد ولی طبق ماده ۱۱۲۱ قانون مدنی:
جنون هر یک از زوجین به شرط استقرار اعم از این که مستمر یا ادواری باشد برای طرف مقابل موجب حق فسخ است. پس طبق این قانون اگر مرد مشکل خاص مانند جنون و… داشته باشد زن حق فسخ نکاح دارد نه طلاق. ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی در مورد عسر و حرج است. طبق ماده فوق دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد پس زن می تواند به حاکم شرع مراجعه کند و تقاضای طلاق دهد؛ اگر عسر و حرج در محکمه ثابت شود، دادگاه زوج را اجبار به طلاق می کند حتی در صورت غیبت زوجه به اجازه حاکم طلاق داده می شود. عسر و حرج یعنی از به وجود آمدن وضعیتی برای زوجه که ادامه زندگی برایش با مشقت باشد و تحمل آن بسیار مشکل باشد.
موارد عسر و حرج
۱- ترک زندگی مشترک توسط مرد در مدت ۶ ماه متوالی یا ۹ ماه متناوب در مدت یک سال بدون دلیل موجه باشد.
۲- اعتیاد مرد به یکی از انواع مواد مخدر و یا مشروبات الکی که به زندگی خانوادگی خلل وارد کند و به خانواده آسیب می زند.
عدم امکان ترک آن در مدتی که پزشک دستور داده است.
۳- محکومیت قطعی مرد به حبس ۵ سال یا بیشتر از این مدت.
۴- ضرب و شتم یا هرگونه سوء رفتار مستمر مرد که از طرف زن قابل تحمل نباشد.
۵- مبتلا شدن به بیمار صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگر که در زندگی مشترک خلل ایجاد کند.