آسیب های وارده به ستون فقرات
در این مقاله قصد داریم درباره دیه ستون فقرات صحبت کنیم.
با آسیب به ستون فقرات، نخاع و نشیمنگاه نیز دچار آسیب دیدگی می شوند. بنابرین موضوع مورد بحث ما در این مقال دیه آسیب های وارده به ستون فقرات، نخاع و نشیمنگاه می باشد. آسیب های مختلف مانند شکستن، فلج کردن، قطع کردن و … مقادیر دیه مختلفی را به همراه دارند. در این مورد نیز مانند دیگر اعضای بدن، مقدار آسیبی که حدود آن در قانون مشخص نشده باشد، موجب ارش می شود. قانون مجازات اسلامی درباره ی دیه اعضای مختلف بدن سخن گفته است. دیه ستون فقرات، نخاع و نشیمنگاه نیز از این قاعده مستثنا نیست پس با ما همراه باشید.
دیه ستون فقرات
مطابق ماده ۶۴۷ این قانون:
شکستن ستون فقرات در صورتی که درمان نشود و یا بعد از درمان به شکل خمیده درآید، دیه کامل را به همراه دارد. در بعضی موارد ممکن است شکستگی ستون فقرات درمان یابد اما یکی از منافع بدن از بین برود. به عنوان مثال فرد دیگر توانایی راه رفتن و یا نشستن نداشته باشد، ناتوان جنسی شود و یا کنترل ادرار او از بین برود. در چنین مواردی که با وجود بهبود، منافع بدن از بین می رود، دیه کامل در نظر گرفته می شود.
اگر در کنار از بین رفتن منافع بدن، بهبودی برای ستون فقرات حاصل نشود:
علاوه بر پرداخت دیه کامل ستون فقرات، دیه ارش نیز برای هریک از منافع از بین رفته لحاظ می شود. اگر ستون فقرات بدون هیچ عیبی درمان شود، دیه قابل پرداخت یک دهم دیه کامل می باشد. خمیدگی پشت بدون شکستن ستون فقرات، درصورت درمان یک دهم دیه کامل و در صورت عدم درمان دیه کامل را به همراه دارد. در مواردی شکستن ستون فقرات موجب فلج و بی حس شدن پاها می گردد. در این صورت علاوه بر دیه ستون فقرات، دو سوم دیه برای فلجی دو پا نیز به آن تعلق می گیرد. همچنین باید این نکته را در نظر داشته باشید که منظور از شکستن ستون فقرات چیست.
منظور شکستن یک یا چند مهره از ستون فقرات به جز مهره های گردن و دنبالیچه می باشد.
دیه نخاع و نشیمنگاه
مواد ۶۴۸ تا ۶۵۲ قانون مجازات اسلامی، درخصوص دیه نخاع و نشیمنگاه سخن گفته است.
در این قانون آمده است که «قطع نخاع دیه کامل و قطع جزئی از آن به نسبت مساحت عرض، دیه دارد.» همچنین هرگاه قطع نخاع موجب عیب عضو دیگر شود ، نسبت به دیه یا ارش آن عضو بر دیه نخاع افزوده می شود.
مطابق ماده ۶۵۰ دیه ستون فقرات، نخاع و نشیمنگاه:
«از بین بردن دو کپل به نحوی که به استخوان برسد، دیه کامل و هرکدام از آن ها، نصف دیه کامل و قسمتی از آن، به همان نسبت دیه دارد.» شکستن استخوان دنبالیچه موجب ارش می شود مگر آنکه باعث شود فرد قادر به کنترل مدفوع نباشد که در صورت عدم کنترل در چنین موردی، موجب پرداخت دیه کامل می شود. در مواردی که فرد توانایی کنترل مدفوع را داشته ولی قادر به کنترل باد معده نباشد، ارش تعلق می گیرد.(ماده ۶۵۱)
ماده ۶۵۲ دیه ستون فقرات، نخاع و نشیمنگاه:
«هرگاه صدمه ای به حد فاصل بیضه ها و مقعد وارد شده است موجب عدم کنترل ادرار یا مدفوع و یا هردو گردد، یک دیه کامل دارد.»
توضیحات بالا مواردی بودند که به طور کامل مبحث دیه ستون فقرات را پوشش دادند.