شرایط وصیت نامه
شرایط وصیت نامه چیست؟ صحت و اصالت وصیت نامه ای که توسط موصی تنظیم شده است، در چه صورتی از بین می رود؟ شکل دیگر طرح سوال این است که وجود چه شرایطی در موصی و یا خود اموال سبب ابطال وصیت نامه می شود؟ در این مقاله قصد داریم به پاسخ این سوال و ذکر این شرایط بپردازیم.
هر انسانی دیر یا زود این جهان را ترک می کند و با این حق یعنی مرگ روبرو می شود. پس بهتر است خود او تکلیف اموال، طلب یا بدهی احتمالی و یا وظایف شرعی ای که انجام نداده است را روشن کند. ممکن است تلخی این واقعیت و یا دور دیدن مرگ موجب شود تا انسان ها از انجام این مهم امتناع کرده و یا آن را به زمان دیگری موکول کنند. همچنین برخلاف این دسته از افراد، تعداد بی شمار دیگری از افراد وجود دارند که نسبت به موضوع وصیت نامه بی اهمیت نیستند.
بنابرین با تنظیم وصیت نامه ی خود به شیوه ها مختلف، اموال خود را وصیت می کنند.
شرایط وصیت نامه خاص موصی:
اما در این بین ممکن است بنا به وجود شرایطی، وصیت تنظیم شده مورد مقبول دادگاه و قانون قرار نگیرد و ابطال شود. این شرایط ممکن است در خود شخص وصیت کننده یعنی موصی وجود داشته باشد و یا اموالی که آن را وصیت می کند. شخص وصیت کننده برای وصیت اموال خود می بایست اهلیت لازم را داشته باشد.
به طور کلی می توان پنج شرط را برای موصی در نظر گرفت که عبارتند از:
- بلوغ
- عقل
- اختیار
- رشد
- عدم خودکشی
با توجه به مواردی که ذکر شد می توان این نتیجه را استنباط نمود که کودک، فرد دیوانه یا مست و یا محجوری که اختیاری در اموالش ندارد نمی تواند نسبت به تنظیم وصیت نامه خود اقدام کند. وصیت نامه نباید با اجبار شخص خاصی به موصی، توسط خود موصی نوشته شود.
وصیت کننده فقط اختیار وصیت اموال خودش را دارد پس بدیهیست که اختیاری نسبت به اموال دیگری نخواهد داشت.
شرایط مربوط به اموال و موضوع وصیت
همانطور که می دانیم هرشخص تا یک سوم از اموالش را می تواند وصیت کند.
مقادیری از اموال هستند که حتی با وصیت نکردن موصی نیز از اصل اموال کم می شود. این مقادیر صرف پرداخت بدهی ها، هزینه کفن و دفن، خمس، ذکات و … می شود. پیش تر هم گفته بودیم که موصی در صورت رضایت ورثه می تواند بیش از ثلث اموالش را وصیت کند. بنابرین در وصیت کردن تمام اموال توسط موصی ایرادی وارد نمی باشد. بلکه اجرایی شدن و عدم ابطال آن منوط به رضایت وراث می باشد. باید این نکته را در نظر گرفت که ممکن است بعضی از وراث نسبت به این امر رضایت داشته باشند و بعضی دیگر مخالف آن باشند. در این صورت مقادیری که بیش از ثلث اموال هستند، از سهم الارث وراث راضی به این کار کسر خواهد شد.
پس در نتیجه هرکس نسبت به سهم الارث خود در این خصوص اختیار کامل دارد. در پایان در می یابیم که اگر همه ی وراث با این موضوع مخالفت کنند، وصیت نامه در این مورد باطل خواهد شد.