قرار تامین خواسته و آثار آن
قرار تامین خواسته زمانی انجام می شود که خواهان و خوانده به هر دلیلی فکر کنند خللی در قرارداد رخ خواهد داد آثار تامین خواسته نسبت به خواهان و خوانده متفاوت است.
طبق ماده ۱۰۸ قانون مدنی در سه زمان متفاوت :
۱-پیش از طرح دعوای اصلی: اگر قبل از دادگاه اصلی قرار تامین خواسته از سمت خوانده انجام شود خواهان از تاریخ صدور تامین ده روز مهلت دارد دعوای اصلی را مطرح کند خوانده می تواند الغای این قرارداد کند و دادگاه موظف است قرارداد را ملغی نماید.
۲-دادخواست اصلی: خواهان در همان دادخواست اصلی درخواست تامین خواسته را اضافه می کند به طور مثال مطالبه ۱۰۰ میلیون تومان و تامین خواسته
۳-جریان رسیدگی: تا پیش از صدور حکم در مرحله بدوی خواهان درخواست تامین خواسته می کند و اگر بعد از صدور حکم در مرحله تجدید نظر نیز می توانید در خواست تامین خواسته کنید.
آثار اجرای قرار تامین خواسته
۱- اثر تامین خواسته نسبت به مدعی (خواهان)
در صورتی که خوانده مال توقیف شده را بفروشد یا انتقال دهد چون بعد از توقیف مال مورد تامین، انتقال مال ممنوع است خواهان می تواند با مراجعه به دادگاه تقاضای باطل کردن انتقال دهد.
۲- اثر تامین نسبت به مدعی علیه(خوانده)
الف_تصرف خوانده در مال خود محدود تر از گذشته است(به دلیل توقیف)
ب_خوانده که مالش بازداشت شده می تواند تقاضا خسارت کند در صورتی که خواهان تقاضای باطل شدن دعوا را کرده باشد.
نکته: خوانده می تواند خسارت وارده را از دادگاه صادر کننده تامین خواسته طلب کند(طبق ماده ۱۲۰)، دادگاه پس از احراز خسارت خوانده می تواند خواهان را محکوم به پرداخت خسارت کند.
۳- اثر تامین نسبت به سایر اشخاص
شخصی که مال خوانذه در دست اوست یا خوانده از او طلب کار است زمانی که مال از سوی دادگاه قرار توقیف برایش صادر شده است تاریخ ابلاغ قرارتامین خواسته به این شخص داده شد، او حق پس دادن مال یا پرداخت بدهی را به خوانده ندارد.
صدور قرار تامین خواسته
۱- صدور قرار تامین خواسته بدون دریافت تامین از خواهان
۲-ز مانیکه دعوای اصلی با استناد به سند رسمی باشد(سند عادی منظور نیست حتی اگر دفتر دار آن را امضا کرده باشد).
۳- در زمانیکه خواسته و موضوع دعوا ترس از عیب و نقص قرار بگیرد و این موضوع توسط شهود یا کارشناس دادگاه اعلام شود.
۴- در زمانیکه دادخواست دعوا برای اسناد تجاری باشد البته باید عدم پرداخت آن تایید شده باشد مانند چک و سفته
۵- صدور قرار تامین خواسته با دریافت تامین از خواهان
در ابتدا خواهان موظف است خسارت احتمالی که از صدور حکم تامین خواسته به خوانده وارد آید را بپردازد؛ این تامین متقابل وجه نقد خواهد بود.