مطالبه چک کیفری
در مطالبه چک کیفری شدت عمل بیشتری نسبت به مطالبه چک حقوقی وجود دارد.
به این معنی که در صورت عاجز بودن خوانده( شخصی که چک بی محل کشیده است ) از پرداخت بدهی، همان ابتدا راهی زندان می شود. با در نظر گرفتن شرایط، احتمال حبس تا دو سال نیز برای او وجود دارد. این ها درصورتی هستند که چک حقوقی مزایای پیگیری چک کیفری را ندارد بلکه فقط با تقدیم درخواست به دادگاه، امکان مطالبه ی خسارت ناشی از عدم وصول چک وجود دارد.
بنابرین مال باخته علاوه بر اقدام از راه حقوقی، توانایی اقدام از راه کیفری را نیز دارد.
وی می تواند در حین طرح شکایت، درخواست مطالبه چک را تقدیم دادگاه کیفری نماید این اختیار به خواهان داده شده است که در صورت شناسایی اموال بدهکار، آن را به دادگاه معرفی کرده و در خواست صدور اجراییه کند. یکی از نکات مثبت اقدام از راه کیفری، ترس بدهکار از مجازاتی است که ممکن است برای او در پی داشته باشد خوانده برای رهایی از مجازات و تبعات احتمالی، ممکن است به صورت خود جوش وجه چک را پرداخت نماید.
رسیدگی به درخواست مطالبه چک کیفری
رسیدگی به درخواست خواهان به وجه چک بستگی دارد.
اگر مقدار آن کمتر از بیست میلیون تومان باشد، درخواست به شورای حل اختلاف ارجاع داده می شود.
اگر مبلغ چک بیشتر از مقدار مذکور باشد، درخواست به دادگاه می رود سرانجام بررسی های لازم انجام شده و حکم صادر می شود اگر حکم به ضرر بدهکار باشد، خواهان می تواند بعد از صدور اجراییه و تقاضای اجرای حکم، نسبت به جلب خوانده اقدام کند حکم صادره از سوی دادگاه قابل اعتراض است و پس از قطعی شدن حکم است که مراحل بالا اجرا می شوند همچنین بدهکار می تواند تقاضای تقسیط بدهی داده و در صورت صلاح دید دادگاه، وجه چک را به صورت اقساطی پرداخت کند. درخواستی که محکوم به دادگاه ارائه می دهد، درخواست اعسار نامیده می شود. با نتیجه گیری کلی از نکات مطرح شده می توان دریافت که مردم چرا بیشتر مایل به مطالبه چک کیفری می باشند.